HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

IZ TISKA JE IZAŠLA KNJIGA PJESAMA LJERKE RADOVIĆ
Refleksija nutrine

Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Stanislav Preprek“ poznato je, između ostalog, po radu literarne sekcije u kojoj 2009. godine šest autora izdaju prvu zbirku pjesama pod nazivom „Preprekovo proljeće“. Literarna sekcija je danas izrasla u Književni klub s dvadesetak članova, a prošle godine je izdala osmu skupnu zbirku pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće 2016., koja se sastoji od pjesama petnaest članova Književnog kluba i troje autora, ovoga puta iz Osijeka, pošto su autori-gosti u zbirci svake godine iz drugog grada u Republici Hrvatskoj.

Kako među pjesnicima koji su članovi našeg Društva ima i onih koji već imaju vlastite pjesničke knjige (Siniša Božulić, Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Marko Kljajić, Maja Gračan Livada, Mladen Franjo Nikšić, Ljerka Radović, Branimir Miroslav Tomlekin...), došli smo na ideju pokrenuti Ediciju u kojoj bi oni mogli tiskati svoje pjesme pod okriljem HKUPD „Stanislav Preprek“.

Ove je godine u okviru Edicije Preprekovi pjesnici objavljena je zbirka pjesama Ljerke Radović Refleksija nutrine, promovirana na Salonu knjiga u Novom Sadu, a do kraja godine namjeravamo tiskati knjige još nekoliko naših članica i članova (Branka Dačević, Branimir Miroslav Tomlekin i dr.).

Refleksija nutrine - Ljerke Radovic

Druga po redu pjesnička knjiga Ljerke Radović Refleksija nutrine broji četiri ciklusa. To su: Pjesme ljubavne, Moja tuga, Krajolik i Bogomokrepljujuće pjesme. Svaki od ciklusa ima svojevrsni motto i ilustraciju, kojima autorica kao da „uvodi“ čitatelje u osobeni poetski svijet. Predgovor je napisala Branka Ilić, profesorica psihologije, a pogovor Dragana V. Todoreskov, povjesničarka književnosti i književna kritičarka, koja je i urednica Edicije. Tehnički urednik je Ivan Dermanov.

„Afekti, raspoloženja i sentimenti vladaju poezijom koja je pred nama i njih prepoznajemo u Ljerkinim pjesmama. Smjena afekata i raspoloženja izazvana bogatim unutarnjim doživljajima svekolike Ljerkine stvarnosti ukazuje na nemjerljivu unutarnju snagu koja je „melje i lomi“, ali i uzdiže i spašava,“ bilježi Branka Ilić, autorica predgovora.

Himnično slavljenje ljubavi u poeziji Ljerke Radović traje iz ciklusa u ciklus. Neizmjerno povjerenje u ljubav, što ju je davala ali prije svega dobijala poprima katkad romantičarski zanos i najviši stupanj uzbuđenja. No, pjesnička sredstva kojima se od patetike brani ova poezija jesu posezanje za koloritom i ambijentalnom usaglašenošću sa stanjem duše, te sinestezija boja, mirisa i oblika što ih ove pjesme slobodnog stiha nude u izobilju, kao i zvučni efekat koji proizvode. Iako je Refleksija nutrine tek druga njezina knjiga, u pojedinim se pjesmama vidi snažan i autentičan osobni pečat Ljerke Radović što odaje pjesnika koji kontinuirano piše i koji će nas, nadajmo se, i u narednom periodu iznenaditi novim pjesmama.

Dragana V. Todoreskov

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov