HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

IZ TISKA JE IZAŠLA KNJIGA PJESAMA BRANKE DAČEVIĆ
GDJE JE MOJ DOM

Edicija Preprekovi pjesnici, pokrenuta ove godine u okviru Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada, ima za cilj objavljivati pjesničke knjige autorica i autora koji su članovi Društva. Prva u Ediciji je pjesnička zbirka Ljerke Radović, Refleksija nutrine, a upravo je iz tiska izašla i druga knjiga iz te Edicije, pjesnička zbirka Branke Dačević Gdje je moj dom.

Korice Gdje je moj dom

U uvodniku ove knjige diplomirana psihologica Tanja Bokun između ostalog piše:

”I čitatelj koji nije imao privilegiju lično upoznati Branku Dačević i provesti neko vrijeme sa njom, čitajući ovu zbirku, imat će utisak da ju dugo poznaje i da su skupa prošli kroz sve najvažnije faze njezinog života.

Branka nam toplo i iskreno otvara vrata svoje duše i nudi hrabro i nesebično sve što u njoj obitava. A tamo nas čekaju ljubav, tuga, bol, sreća, ponos i strah. Cijeli jedan životni put stoji pred nama tako odvažno da ne možemo, a da ne budemo puni poštovanja prema takvom bogatstvu. Svaki, i najmanji treptaj ove duše osjećamo kroz njezinu poeziju i poruke koje nam šalje.

U vremenu u kome su emocije, kako Huxley kaže, težak teret za koji nema mjesta u avionu, Branka Dačević odvažno istupa pred nas i dokazuje da su upravo emocije ono što nas čini ljudima. Da su upravo emocije ono čime vrednujemo i sopstveni život i odnos sa drugim ljudima. A širina njezinih emocija nam djeluje beskrajna.

Čitanje poezije Branke Dačević je avantura koja svjedoči o jednom vremenu i neustrašivoj ženi koja odlučno korača i poziva nas da joj se pridružimo i spoznamo sami sebe.”

Pjesnička zbirka Branke Dačević ima četiri ciklusa. To su: Srce moje plovi, Nostalgija, Gdje sam to ja i Refleksija života. Prikaz knjige je dala Dragana V. Todoreskov, povjesničarka književnosti i književna kritičarka, koja je i urednica Edicije, i u njemu ističe najuspjelije pjesme iz zbirke: Noć na rivi, Onog dana, Miris djetinjstva, Sv. Duh, Noćna mora, Sudnji dan..., a posebno Rujan 1991. na kajkavskom narječju.

„No cijeli jedan životni put stoji pred nama tako odvažno da ne možemo, a da ne budemo puni poštovanja prema takvom bogatstvu, a svaki i najmanji treptaj ove duše osjećamo kroz poeziju Branke Dačević i poruke koje nam šalje, te se toj skupini pridružuju i pjesme Tuga, Rijeka nosi, Milo moje, Kapljica, Alpinist, Izgubljena duša, Stope, Kao slika Doryana Greya...

U njima pozornost privlači duboka refleksija vezana za smisao života, za uspone i padove, konačno, za starenje i smrt. Naročito je provokativna pjesma Alpinist, što kroz parabolu uspona po planini koja mami ljepotom i blistavošću da bi se zatim pokazala kao teško savladiva, ćudljiva i nemilosrdna, slika sve faze ljudskog života. Nerijetko je smrt ona jedina izvjesnost, jedina utjeha u poeziji Branke Dačević, oslobođenje od patnji, bolesti i tjeskobnog života. No, to može biti i vino (U vinu je spas), ali isto tako i briga za svoje najbliže (Biseri, Aleksandru, Tužne oči dječaka), što, pored stvaranja, oplemenjuje život i čini ga sadržajnijim.

Branka Dačević je pjesnikinja emocije, ali i pjesnikinja atmosfere. Ubjedljiva je u slikanju različitih vizija, područja snova, graničnih sfera (noć-dan, život-smrt), ali i prelazaka većih prostornih relacija. U njezinoj se poeziji osjeća senzitivna priroda, što pati svoju ali i tuđu bol, što osjeća, poput proroka, nadolazeće nevolje, ali i prepoznaje, prije svih, svjetlost u tami. Stoga, njezino skidanje pokrova sa zrcala života, njezina ushićenja malim stvarima, sitnicama, komadićem neba, ali i njezina strahovanja, žudnje, patnje, imaju u sebi nečeg djetinje čistog, nepatvorenog, nečeg što nas tjera da istinski joj vjerujemo na riječ“ – zaključuje Dragana V. Todoreskov.

Naslovnu stranicu zbirke „Gdje je moj dom“ dizajnirali su Aleksandar Šećerov i Ivan Dermanov, koji je uradio i računalnu pripremu teksta.Branimir Miroslav Cakić
voditelj Književnog kluba
HKUPD „Stanislav Preprek“

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov