HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

Voditeljica Književnog kluba:
Ana Marija Kaluđerović
@hkupd.stanislav.preprek@gmail.com


Uredništvo za zbirku pjesama i zbirku kratkih priča

dr Dragana Todoreskov, predsjednik
@hkupd.stanislav.preprek@gmail.com
Marko Kljajić
Ana Marija Kaluđerović
 

ČLANOVI KNjIŽEVNOG KLUBA

Jelisaveta Buljovčić Vučetić 
Branka Dačević
Lana Dermanov
Maja Gračan Livada
Dubravka Herget
Dragan Dražen Ilić
Manda Jakšić
Ana Marija Kaluđerović
Marko Kljajić
Bosiljko Kostić
Mladen Franjo Nikšić
Jelena Pinter
Ljerka Radović
dr Dragana Todoreskov
Zlatko Urbanek
Slađana Varićak
Ivan Horvat

O KNJIŽEVNOM KLUBU

 

   U okviru Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada nekoliko članova Literarne sekcije izdaje 2009. godine prvu zbirku svojih pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće. To su: Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Branka Dačević, Bosiljko Kostić, Mladen Franjo Nikšić, Marijan Piljić i Mladen Šimić. Zbirka je imala skromnih četrdesetak stranica, ali je bila prvi veliki korak i začetak onoga u što su se danas pretvorile zbirka i sekcija. Književni klub „Stanislav Preprek“ danas ima dvadesetak aktivnih članova, a u pripremi je deveta po redu zbirka pjesama pod nazivom Peprekovo proljeće.

 Izdanja Knjizevnog kluba 2017

   Članovi Kluba, inače, do sada imaju preko četrdeset svojih izdanih knjiga, a Književni klub je svake godine tiskao novu zbirka pjesama Preprekovo proljeće sa sve većim brojem autora i sve većom kvalitetom glede sadržaja, opremljenosti i vizualnog identiteta. Prve tri zbirke uredio je Marijan Piljić, druge tri Marija Lovrić, a od 2015. godine to čini peteročlano Uredništvo, kojem se 2016. priključila dr Dragana V. Todoreskov, povjesničarka književnosti i književna kritičarka.

Počev od druge zbirke grafiku za naslovnu stranicu dao je Mladen Franjo Nikšić.

Počev od treće, Branimir Miroslav Cakić vrši računalnu pripremu knjiga i uvodi odeljak „Bilješke o autorima“, u kojem su prikazani kratki životopisi svih autora i njihove fotografije, a od 2016. godine računalnu pripremu vrši Ivan Dermanov.

   U ime nakladnika zbirke, osim prve, potpisuje Marijan Sabljak, a poslednju Ivanka Horvatić, kao predsjednik, odnosno predsjednica Društva.

Naslovna Preprekovo proljece 2015 i 2016

   Uredništvo uvodi novu koncepciju zbirke. U prvom, glavnom dijelu knjige, zastupljeni su članovi Književnog kluba, a u želji da uspostvimo suradnju s našom maticom, odnosno s poznatim imenima hrvatske poezije, u drugom dijelu knjige su tri afirmirana autora iz pojedinih gradova ili dijelova Hrvatske. U zbirci Preprekovo proljeće 2015. to su tri pjesnikinje iz Rijeke, u zbirci Preprekovo proljeće 2016. troje pjesnika iz Slavonije, a u pripremi je Preprekovo proljeće 2017. u kojoj će biti zastupljeno troje pjesnika iz Drenovaca, odnosno kraja u Hrvatskoj koji nosi naziv Cvelferija.

   Promocija zbirki pjesama prerasla je u kulturnu, sada već tradicionalnu, manifestaciju Hrvata u Novom Sadu pod nazivom „Preprekovo proljeće“ i održava se svake godine na dan rođenja Stanislava Prepreka, 16. travnja.

Naslovne Preprekova jesen 2016. i 2017.

   Uredništvo uvodi i natječaj za kratku priču na koji svoje radove može slati svatko tko piše na standardnom hrvatskom jeziku. Prva zbirka kratkih priča kao rezultat tog natječaja je Preprekova jesen 2016., sa dvadesetak radova, a u pripremi je zbirka kratkih priča Preprekova jesen 2017., za koju je prispjelo preko četrdeset radova iz cijele Vojvodine i Hrvatske.

   Promocija prve zbirke kratkih priča upriličena je na jedanaestogodišnjicu osnutka HKUPD „Stanislav Preprek“ 10. listopada 2016. godine u Kulturnom centru Novog Sada, i namjera je da i ova kulturna manifestacija Hrvata u Novom Sadu pod nazivom „Preprekova jesen“ postane tradicionalna.

   U teškim uvjetima rada članovi Književnog kluba samo svojim entuzijazmom postižu onaj najvažniji cilj, a to je očuvanje i širenje našeg jezika i kulture, uz druženje i suradnju sa svim ljubiteljima lijepe pisane riječi. Time ujedno ukazujemo da na ovom prostoru živi i hrvatski živalj, te tako doprinosimo multikulturalnosti. A hrvatsko kulturno društvo u Novom Sadu, gradu koji je proglašen za Europsku prestonicu kulture u 2020. godini, je jedan od segmenata svega toga.

   Od 2016. godine voditelj Književnog kluba je Branimir Miroslav Cakić, Društvo uvodi Internet stranicu, koju uređuje Ivan Dermanov. Uredništvo Književnog kluba počinje rad na Ediciji Preprekovi pjesnici, u kojoj će zbirke svojih pjesama imati članovi kluba, te se razmišlja da to bude i šire.

edicija Preprekovi pjesnici

   Do sada su tiskane tri zbirke pjesama: Refleksija nutrine, Ljerke Radović, Gdje je moj dom, Branke Dačević i Pjesme koje treba spaliti Branimira Miroslava Tomlekina.

   Književni klub je 2017. godine prvi put samostalno nastupio na Salonu knjiga u Novom Sadu, kao i prvi put na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu (22.-29.- listopda 2017).

   Izdanja HKUPD „Stanislav Preprek“ bila su na tom Sajmu izložena na štandu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, a jednosatno predstavljanje najnovijih izdanja Književnog kluba HKUP „Stanislav Preprek“ bilo je u maloj sali Sajma „Borislav Pekić“ u subotu 28.10. s početkom u 11.00 sati. To su:

 • Preprekovo proljeće 2015. i
 • Preprekovo proljeće 2016. zbirke pjesama članova Književnog kluba „Stanislav Preprek“;
 • Preprekova jesen 2016. i
 • Preprekova jesen 2017. zbirke kratkih priča dobijenih na raspisanom natječaju Knjiženog kluba „Stanislav Preprek“;
 • Refleksija nutrine Ljerke Radović,
 • Gdje je moj dom Branke Dačević i
 • Pjesme koje treba spaliti Branimira Miroslava Tomlekina zbirke pjesama članova Književnog kluba „Stanislav Preprek“ u Ediciji „Preprekovi pjesnici“, 2017., te još osam knjiga članova Književnog kluba „Stanislav Preprek“ bilo je izloženo za sve vrijeme trajanja Sajma:
 • Buđenje čoveka zbirka pjesama nedavno preminulog Siniše Božulića, samizdat, Novi Sad 2013. i
 • Rat prvi, drugi, treći... roman Siniše Božulića, Prometej, Novi Sad 2016.,
 • Za sve je kriv moj deda,
 • Godine zaslepljujućih boja i
 • Kako nastaju anđeli romani Branimira Tomlekina u izdanju Bistrice, Novi Sad 2013. i 2015., odnosno ALFAgrafa, Petrovaradin 2017.,
 • Pjesme zbirka pjesama Mladena Franje Nikšića u idanju Graph Style, Novi Sad 2014.,
 • Osmijeh u mokrom kaputu zbirka pjesama Ljerke Radović u izdanju Graph Style, Novi Sad 2014. i
 • Među nama rečeno zbirka pjesama Maje Gračan Livada u izdanju Gradske bibl. „Atanasije Stojković“, Ruma 2016.

   O knjigama, Književnom klubu i Društvu na Beogradskom sajmu knjiga govorili su:

 • Krešimir Tkalac, predsjednik HKUPD „Stanislav Preprek“
 • Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba i autor zbirke;
 • Dr Dragana V. Todoreskov, povijesničarka književnosti i književna kritičarka te urednica Edicije Preprekovi pjesnici;
 • Mr Pavel Domonji, književni kritičar;
 • Preč. Marko Kljajić, pjesnik i književnik;
 • Branka Dačević, autor zbirke;
 • Ljerka Radović, autor zbirke;

Opus Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“:

 • osam zbirki pjesama Preprekovo proljeće (2009 – 2017);
 • dve zbirke kratkih priča Preprekova jesen (2016 i 2017);
 • tri zbirke pjesama iz Edicije „Preprekovi pjesnici“.

Dosadašnja izdanja članova Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“:

 • Siniša Božulić: zbirka pjesama Buđenje čoveka (2013) i roman Rat prvi, drugi, treći... (2016);
 • Jelisaveta Buljovčić Vučetić: zbirke pjesama Život je tajna (1994), San na Moravi (2009), Orfeji mira (2004), Leteća crkva (2010), Draga sićanja (2010), Treći kod (2012) i Vojvođanski vidik (2013);
 • Branka Dačević: zbirka pjesama Gdje je moj dom (2017);
 • Maja Gračan Livada: zbirke pjesama Gdje su nestala sva ta nježna osjećanja (1999), Ima tu nešto (2006) i Među nama rečeno (2016);
 • Marija Lovrić: knjige za djecu Lukava koka (1998), Suncokret (2003) i Galeb (2011) i dvojezična monografija Slovenci u Novom Sadu (2013);
 • Marko Kljajić: zbirke pjesama U istini trećeg dana (1994), Getsemanski plodovi duše (1999), Jesenja snoviđenja (2006) i Rumeni sutoni (2014), monografije Golubinci kroz povijest i Slankamen kroz povijest (1996), Sveti Juraj u Petrovaradinu (2004), Surčin kroz povijest (2010) te kronika Kako je umirao moj narod (1996);
 • Mladen Franjo Nikšić: zbirke pjesama Pjesme (1996), Poezija trećeg doba (1997) i Pjesme (2014);
 • Marijan Piljić: dnevnički zapisi Mijovnik (2013);
 • Ljerka Radović: zbirke pjesama Osmjeh u mokrom kaputu (2014) i Refleksija nutrine (2017);
 • Mladen Šimić: povijesna monografija Odlazak i povratak Hrvata u Europu (2009), pripovjetke Prohladno vrijeme (2010) i zbirka pijesama Kasno prođoh (2015);
 • Branimir Miroslav Tomlekin: zbirka pjesama Salauka (2013), četiri zbirke satirično-humorističkih priča Za sve je kriv moj deda, Slatko kod Dunje, Gaudeamus idi u tur (2013) i Nasukana mornarica (2014), ratni roman Godine zaslepljujućih boja (2014) te kronološko povijesne knjige Hrtkovci, priče o onom što je nekad bilo, Hrtkovci, priče o sudbini jednog sela, Hrtkovci, priče o staroj kući i o mladosti (2015) i Srem na vetrometini istorije (2016), roman Kako nastaju anđeli i Pjesme koje treba spaliti (2017).

 

Branimir Miroslav Cakić
voditelj Književnog kluba
HKUPD „Stanislav Preprek“

PLAN RADA KNJIŽEVNOG KLUBA ZA 2017. GODINU

SIJEČANJ - VELJAČA
-    izrada materijala za redovitu godišnju skupštinu (koncem veljače)
-    tiskanje zbirke pjesama „Preprekovo proljeće 2016.“
-    planiranje programa za manifestaciju „Preprekovo proljeće 2016.“
-    tiskanje i promocija zbirke pjesama Ljerke Radović (članice Društva)
-    sastanci Kluba po potrebi – druženje, čitanje pjesama i proznih priloga
-    izrada priloga za sajt i drugih materijala za medije

OŽUJAK – TRAVANJ
-   predstavljanje izdanja HKUPD „Stanislav Preprek“ na 23. Salonu knjiga u
    Novom Sadu (6. - 12.3. – zakup sale na 1 sat)
-    izrada propagandnog materijala za manifestaciju „Preprekovo proljeće 2016.“ (plakati, pozivnice, flajeri, zahvalnice i sl.)
-    uskršnji domjenak
-    manifestacija „Preprekovo proljeće 2016.“ (16.4.2017. - pomeranje dan-dva zbog Uskrsa)
-    gostovanje u Novosadskom klubu
-    sastanci Kluba po potrebi – čitanje pjesama i proznih priloga, druženje
-    izrada priloga za sajt i drugih materijala za medije

SVIBANJ - LIPANJ
-    gostovanje u Somboru
-    posjeta gostiju iz Sombora
-    sastanci Kluba po potrebi – čitanje pjesama i proznih priloga, druženje
-    izrada priloga za sajt i drugih materijala za medije

SRPANJ - KOLOVOZ
-    gostovanje u Čepinu
-    posjeta gostiju iz Čepin
-    sastanci Kluba po potrebi – čitanje pjesama i proznih priloga, druženje
-    izrada priloga za sajt i drugih materijala za medije

RUJAN – LISTOPAD
-    planiranje i priprema programa za manifestaciju „Preprekova jesen 2017.“
-    gostovanje u Rešetarima
-    posjeta gostiju iz Rešetara
-    tiskanje zbirke kratkih priča „Preprekova jesen 2017.“
-    izrada propagandnog materijala za manifestaciju „Prepreka jesen 2017.“ (plakati, pozivnice, flajeri, zahvalnice i sl.)
-   manifestacija „Preprekova jesen 2017.“ (10.10.2017.)
-    predstavljanje izdanja HKUPD „Stanislav Preprek“ na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga (22. - 29. 10. – zakup sale na 1 sat)
-    sastanci Kluba po potrebi – čitanje pjesama i proznih priloga, druženje
-    izrada priloga za sajt i drugih materijala za medije

STUDENI - PROSINAC
-    gostovanje u Đakovu
-    posjeta gostiju iz Đakova
-    božićni domjenak
-    sastanci Kluba po potrebi – čitanje pjesama i proznih priloga, druženje
-    izrada priloga za sajt i drugih materijala za medije

Nastupe Književnog kluba prati gazbeno-pjevačka sekcija Društva sa svojim programom.

Nacrt plana će biti predložen na usvajanje na redovitoj skupštini Društva (koncem veljače) i po njemu će se preko natječaja i drugih vidova financiranja projekata tražiti sredstva.
       
Volonterski:
    Učešće članova u uredništvima naših zbirki i drugim tijelima Društva.
    Učešće članova Kluba u pojedinačnim gostovanjima

Branimir Miroslav Cakić
voditelj Književnog kluba


U Novom Sadu, 22. 12. 2016. god.

In memoriam

Sinisa Bozulic

Siniša Božulić
pisac, pjesnik i kolumnist
(1959. – 2017.)

 

Dragi naš Siniša,

članovi Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada opraštaju se od tebe iako ćeš nam svima ostati u mislima i srcima dogod živimo.

Ne možemo zaboraviti naša druženja i razgovore u Književnom klubu, u gradu, gdje god bismo se sretali, a posebno ne ona druženja i razgovore u našoj gostionici „Domino“, u kojoj se „gosti onako pravo vojvođanski, gdje nitko nikom ne smeta čak i ako ne razumije baš njegov jezik“, kako si napisao u svojoj priči „Mjesto gdje se gosti“.

Podario si nam, nažalost, jedinu zbirku pjesama „Buđenje čovjeka“, uz poruku da ne treba odustati od traganja za onim ljudskim u sebi i oko sebe. Podario si nam, nažalost, jedini roman „Rat prvi, drugi, treći...“, uz pitanje što je s našim principima, i podario si nam, nažalost, samo desetak fantastičnih kratkih priča u kojima je sve ljudsko, puno ljubavi i dobrote suprotstavljeno onom neljudskom i onom zlom.

I kada smo očekivali još mnogo takvih dobrih stvari od tebe neumoljiva bolest te je spriječila u tome. Tim više ćemo se truditi da, po uzoru na tebe, nastavimo pisati stihove i riječi koje oplemjenjuju i bune se protiv svega što nije dostojno čovjeka.

To što više nisi s nama je veliki gubitak za nas, a bezgranično dijelimo sućut s tvojom obitelji, nemogavši ni zamisliti koliki je to gubitak za njih.

No, život ide dalje i tvoja djeca i tvoj unuk Viktor su simbol tog života, ali i tvoje pobjede rječima nad mnogima koji iza sebe nisu ostavili ništa, ili još gore, ostavili su samo pustoš i zlo.

Dragi Siniša, neka ti je laka ova teška vojvođanska zemlja.

Članovi Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“

 

Branimir Miroslav Cakić
voditelj Književnog kluba
HKUPD „Stanislav Preprek“

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov