HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

Piše: Anamarija Kaluđerović, zamjenica voditelja Književnog kluba HKUPD "Stanislav Preprek"

Dvadeseti put, 16. i 17. rujna 2017. godine, Rešetari su bili mjesto-otvorenih vrata, a u njima, ljudi otvorenih srca. I dvadeseti put u njima su se susreli hrvatski pjesnici iz zemlje i inozemstva, ali i njihovi mnogobrojni prijatelji.

Resetar 2017

Ovog puta među njima bili su i predstavnici HKUPD “Stanislav Preprek„ iz Novog Sada: Krešimir Tkalac, predsjednik udruge, Ana Marija Kaluđerović, zamjenik predsjednika književnog kluba „Preprek“, Marijan Piljić, pjesnik, te ravnatelj Hrvatskog kulturnog centra iz Novog Sada, Dragan Dražen Ilić.

Nije bez razloga rečeno da je ovo malo slavonsko mjesto ponovno bilo centar svijeta. Sve sudionike okupila je materinska hrvatska riječ i pjesnička ljubav, što je i gore spomenute dovelo na to odredište.

Pokroviteljica XX REŠETARAČKIH PJESNIČKIH SUSRETA bila je, predsjednica R. Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. Hrvatska matica iseljenika, KLD „Rešetari“ iz Rešetara, Središnji državni ured za Hrvate izvan R. Hrvatske, Ministarstvo kulture iz Zagreba, Brodsko-Posavska županija i općina Rešetari, kao supokrovitelji.

Rešetarački susret pjesnika otvorio je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba, gospodin Mijo Marić.

Susretu je nazočilo 60 pjesnika iz dijaspore: Kanade, SADa, Južno Afričke Republike, Mađarske, Slovačke, Austrije, Slovenije, Italije, Njemačke, Nizozemske, Švedske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, te mnogih gradova R. Hrvatske.

Đuro Vidmarović, predsjednik književnika Hrvatske u svojoj pozdravnoj besjedi rekao je „Rešetari su postali mjesto u koje dolaze i gdje se susreću dobri ljudi“.

Po okupljanju, započelo se sa promoviranjem X Zbornika mladih pjesnika, s nazivom „Kapi duše“, čiji je pokrovitelj Antun Kikaš i sam pjesnik, iz Kanade, veliki prijatelj rešetaračkih susreta. Tom prilikom rekao je: „Divna riječ PRIJATELJSTVO je uistinu, proteklih dvadeset godina bila pojava, koja se iz godine u godinu širila izvan Rešetara- u brojnim zemljma- na svim kontinentima, gdje žive Hrvati, čuvajući od zaborava hrvatsku riječ i stvarajući pritom čvrsta međusobna prijateljstva, ostvarujući tako na najbolji način vezu sa Hrvatskom“.

Svakako središnji događaj jubilarnih susreta, bila je promocija XX Zbornika pjesama s nazivom „Dalje do riječi“. O tome je govorio profesor Ivan Slišurić, te na vrlo koncizan način obrazložio nastajanje ove knjige u kojoj je zastupljeno 156 pjesnika, od kojih je četiri iz naše Udruge a to su: Branka Dačević sa pjesmom Grad na Braču, Mladen Nikšić sa pjesmom Libar, Marijan Piljić sa pjesmom Bosanac i Branimir Miroslav Tomlekin sa pjesmom Granica.

Tradicionalno su potom pjesnici, sudionici ovog skupa, imali susret sa gradonačelnikom Zlatkom Agom i njegovim zamjenikom Zlatkom Kolakovićem, Ivanom Sedlačekom i drugim zvaničnicima Rešetara, što je proteklo u vrlo srdačnoj atmosferi.

Također je u galeriji Petrović otvorena izložba slika Vesne i Radomira Dumičića, kojoj su sudionici ovoga skupa prisustvovali.

U večernjem terminu, na veoma svečan način nastavljeno je sa manifestacijom, XX Rešetaračkih susreta pjesnika. Predstavnici državnog i općinskog rukovodstva pozdravili su skup, a potom su svi pjesnici pročitali po jednu pjesmu. Podijeljena su priznanja i pohvale, kako domaćinu KLD Rešetari, tako i lično Ivanu De Villi, te prisutnim uzvanicima, za doprinos radu, razvijanju i promicanju hrvatske umijetnosti i jezika.

Ovaj sustret oplemenili su HPS „Slavča“, a plesom i koreografijom mlada umjetnica iz Zagreba Paula Puđak.

Po završetku svečanosti nastavljeno je s druženjem dugo u noć.

Drugog dana upriličen je okrugli sto, sa temom „Kako nastaje pjesma“, a voditelj je bio profesor Ivan Slišurić, što je činilo značajnu novinu.

Nakon Svete mise, a potom i zajedničkog ručka, s blagoslovom, do sljedećeg susreta, dručtvo se razilazilo sa bezbroj divnih utisaka i fotografija ovog divnog susreta.

Resetari 2017Resetari 2017Resetari 2017Resetari 2017

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov