HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

Piše: Anamarija Kaluđerović

IMG 1763

   U Novom Sadu, u subotu, 9. rujna 2017. godine u kafiću ”Jana”, izvanrednom ali malom prostoru da primi sve zainteresirane, održana je promocija zbirke poezije Branke Dačević Gdje je moj dom

Uvodnu riječ dao je Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba HKUPD-a ”Sanislav Preprek”, u čijem izdanju je upravo izašla ova zbirka u okviru Edicije ”Preprekovi pjesnici”.

Uz podsjećanje na nedavno preminulog kolegu Sinišu Božulića, Cakić je govorio o aktivnostima ovog Književnog kluba, koji ima dvadesetak članova i koji u posljednje vrijeme niže zapažene uspjehe, tako da će se sa pet novih izdanja u ovoj godini pojaviti i na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, a jedini je od hrvatskih izdavača u Republici Srbiji koji je bio na ovogodišnjem Salonu knjiga u Novom Sadu.

Izlaganje je propraćeno prigodnim slajdovima koje je priredio Ivan Dermanov, a rečeno je da se rad HKUPD ”Stanislav Preprek” u cijelosi može pratiti na Internet stranici Društva: www.stanislavpreprek.org.    

Pjesnička zbirka Branke Dačević „Gdje je moj dom” ima četiri ciklusa: Srce moje plovi, Nostalgija, Gdje sam to ja i Refleksija života i u njima se ističupjesme;Noć narivi, Onog dana, Miris djetinjstva, Sv. Duh, Noćna mora, Sudnji dan..., a posebno Rujan 1991., na kajkavskom narječju.

No cijeli jedan životni put stoji pred nama tako odvažno da ne možemo, a da ne budemo puni poštovanja prema takvom bogatstvu, a svaki i najmanji treptaj ove duše osjećamo kroz poeziju Branke Dačević i poruke koje nam šalje, te se tojskupinipridružujuipjesmeTuga, Rijekanosi, Milomoje, Kapljica, Alpinist, Izgubljenaduša, Stope, KaoslikaDoryanaGreya... – je ono što se u najkračim crtama može prenijeti iz polsatnog predstavljanja ove zbirke od strane doktorice književnosti i književne kritičarke Dragane Todoreskov.

Zatim su pjesme iz zbirke nadahnuto čitale autorica Branka Dačević i Ana Marija Kaluđerović, a svaka je pjesma bila ispračena dugim aplauzom.

Domjenak je iskorišten za podjelu zbirke pjesama zainteresiranima, uz posvjetu autorice, kao i prijatno druženje do kasno u noć.

Promocija Jana kafeviber imageviber image15viber image14viber image7

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov