HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

Pišu: Slađana Varićak i Dobrivoj Janković

Nastup ŽPG u Ohridu

   Ženska pjevačka skupina HKUPD „Stanislav Preprek“ je ove 2017. godine uzela ućešće na Međunarodnom festivalu folklora, koji je posvijećen pjesmi i igri pod nazivom Međunarodni folklorni festival „Ohridski biser“ i održan je u periodu od 20. 08. - 26. 08. 2017. godine. Našu glazbenu skupinu čini petnaest pjevačica i tri glazbenika pod upravom našeg umjetničkg glazbenog ravnatelja Dobrivoja Jankovića. Nastupili smo dvije večeri 22. 08. 2017. godine u Ohridu i u Strugi 25. 08. 2017. godine. Pored nas na festivalu su učestvovali i drugi folklorni ansambli iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Republike Srpske, Poljske, Slovačke, Bugarske, Rumunije, Litvanije i nekoliko ansambala iz Srbije. Mi smo bili samo jedan dio bogate kulturne baštine cijelog Balkana i Europe. Svojom nošnjom, pjesmom i glazbom doprineli smo da taj ša-reni svijet bude još šareniji. Naše pojavljivanje nije ostalo neprimjećeno i nezapamćeno kod ma-kedonske publike. Pored gromoglasnog aplauza dobili smo i poziv od organizatora da i slijedeće godine budemo učesnici i njihovi dragi gosti, ovog već tradicionalnog festivala, jer smo prepoznati kao netko tko radi na očuvanju istinske kulturne posebnosti i neguje glazbu Hrvata na teritoriji Srbije.

   Sukladno s obavezama koje nas očekuju ove jeseni, prije svega na manifestaciji „Preprekova jesen“, te obilježavanje pete obljetnice postojanja i rada skupine, imali smo i redovite pjevačke probe, kako bi se što bolje pripremili za predstojeći period. Tako je pored koncertnog djelovanja, odmaranja, obilazaka kulturnih i historijskih znamenitosti Ohrida i okolice, boravak skupine imao i radni karakter.

   Negdje usred boravka na Ohridu, sustigla nas je tužna vijest o odlasku našeg velikog prijatelja, književnika i pre svega čovjeka Sineše Božulića. Ovom prilikom još jednom izražavamo iskrenu sućut obitelji Božulić i svim članovima udruge.

Ohrid_2017Ohridski Biser 2017Ohridski Biser 2017Nastup ŽPG na Međunarodnom folklornom festivalu Ohridski biser 2017Ohrid_2017Ohrid_2017Ohrid_2017Ohrid_2017Ohrid_2017Ohrid_2017Ohrid_2017Ohrid_2017Ohrid_2017Ohrid_2017Ohrid_2017

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov