HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

Velika zainteresiranost za zbirku kratkih priča Preprekova jesen 2017.

Korice Preprekova jesen 2016.

Hrvatsko kulturno-umjetničko-provjetno društvo Stanislav Preprek iz Novog Sada, uz već tradicionalnu manifestaciju „Preprekovo proljeće“ sa promocijom zbirke pjesama (deveta po redu), prošle je godine organiziralo novu kulturnu manifestaciju Hrvata u Novom Sadu, „Preprekovu jesen“. I dok je „Preprekovo proljeće“ na neki način pjesnička manifestacija udruge, bolje reći Književnog kluba udruge (uz gostovanje tri već afirmirana autora iz Hrvatske), „Preprekova jesen“ je zamišljena kao otvorena manifestacija za sve autore neobjavljenih kratkih priča, a koji pišu na standardnom hrvatskom jeziku. Stoga je HKUPD „Stanislav Preprek“ prošle godine raspisalo natječaj za neobjavljenu kratku priču i odziv je bio očekivan. Uredništvo od pet članova (Dragana V. Todoreskov, Branimir Miroslav Cakić, Siniša Božulić, Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Mladen Franjo Nikšić) je tročlanoom stručnom žiriju za odabir najboljih radova (Dragana V. Todoreskov, Pavle Domonji, Marko Kljajić) uručilo 16 radova koji su zadovoljavali uvjete natječaja.

Žiri je od toga odabrao osam kratkih priča koje su ušle u izbor za tri predviđene nagrade. Tosu priče (navedene po abecednom redu prezimena autora): Nogometaši Siniše Božulića iz Novog Sada (druga nagrada), Adela mea, ora pro me, Mirka Ćurića iz Đakova, Florina (ni)su razumjeli Maje Đekić iz Zrenjanina, Zagazio je mrava Zdravka Odorčića iz Zagreba (treća nagrada), Znaci Denisa Peričića iz Varaždina (prva nagrada), Žniranac u Pragu Lajča Perušića iz Zagreba, AC ljubav Branimira Miroslava Tomlekina iz Novog Sada i Tekijska priča Zlatka Urbaneka iz Novog Sada, od kojih je kao prvoplasiranu odabrao priču Znaci Denisa Peričića. Prvonagrađeni autor je dobio knjigu Ivana Balenovića Prognanik iz svijeta svjetlosti (o Stanislavu Prepreku) sa posvjetom udruge, a svo troje nagrađenih plakete udruge.

U zbirci „Preprekova jesen 2016.“ tiskano je 16 priča (na 80 strana), promocija zbirke je bila u Kulturnom centru Novog Sada 10. listopada 2016. uz skoro dvočasovni program na najvišoj kulturnoj razini. O knjizi su govorili članovi žirija, recenzenti i autori, a nagrađeni autori su čitali svoje radove. Ženska pjevačka skupina HKUPD „Stanislav Preprek“ je izvela tri bloka hrvatskih pjesama, a poseban ugođaj je bio nastip hrvatske operne dive Antonije Mirat, koja je na koncu po zahtjevu publike pet puta izlazila na „bis“.

U želji da „Preprekova jesen“ također postane tradicionalnom kulturnom manifestacijom, HKUPD „Stanislav Preprek“ je i ove godine raspisao natječaj za neobjavljenu kratku priču i odziv je bio neočekivan. Uredništvo (u istom sastavu kao i prošle godine je stručnom žiriu (u istom sastavu kao i prošle godine) uručilo preko 40 radova koji zadovoljavaju uvjete natječaja! Budući je natječajem predviđeno da autori dostave do tri kratke priče i da se nekim autorima tiska više od jedne priče, ovaj je put žiri prinuđen autorima koji su poslali više priča objaviti samo jednu (najbolju) priču, jer bi u suprotnom zbirka bila preobimna.

Naime, troškovi pripreme i tiskanja zbirke, a posebno troškovi organizacije manifestacije (pozivnice, plakete, nagrade, zakup prostorija, smještaj gostiju iz inozemstva, domjenak i dr.) daleko nadmašuju dobijena sredstva na natječajima i namiču se doninarenjem članova naše udruge, korištenjem vlastite opreme i sredstava (telefoni, računala, automobili i dr.) i volontiranjem, pa je i tiskanje zbirke predviđeno samo na stotinjak strana. Napominjemo da smo u ovoj godini dobili jedino od Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sredstva za dvije manifestacije (sa tisknjem i promocijom knjiga) na pokrajinskoj razini i učestvovanje na Međunarodnom folklornom festivalu na Ohridu u ukupnom iznosu od 15.000 kuna (oko 250.000 dinara)!

Ako se zna da nemamo svoje prostorije niti ikakva sredstva za rad (telefon, računalo i sl.) i da to traje više od jednog desetljeća, jasno je da su članovi našeg društva materijalno i moralno iscrpljeni, da splašnjava entuzijazam i prijeti opasnost gašenja udruge. Znamo da je situacija slična u mnogim drugim udrugama, ali hrvatska kulturna udruga u gradu europske kulture Novom Sadu ne bi se smjela ugasiti, posebno što je nosilac pisane hrvatske riječi (koja ostaje vječno) na ovim prostorima. Na ovogodišnjem Salonu knjiga u Novom Sadu nastupili smo sa preko pedeset naslova i jedini od hrvatskih izdavača u Republici Srbiji. Na Salonu se nije pojavio niti Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, niti NIU „Hrvatska riječ“, a na Međunarodni salon knjiga u Beogradu Književni klub HKUPD „Stanislav Preprek“ će izlaći sa novih sedam naslova, jer je ove godine kao izdavačka kuća pokrenuo i „Preprekovu ediciju“.

Branimir Miroslav Cakić, podpredsjednik HKUPD Stanislav Preprek i voditelj Književnog kluba

 

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov