HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

Piše: Branimir Miroslav Cakić

HKUPD „Stanislav Preprek“ na 23. Salonu knjiga u Novom Sadu

Književni klub HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada je do sada izdao u okviru Društva osam zbirki pjesama i jednu zbirku kratkih priča, a članovi Kluba pojedinačno još četrdeset i četiri knjige. Ovaj cijelokupni opus*** predstavljen je na 23. međunarodnom Salonu knjiga u Novom Sadu u hali „Master“ na centralnoj pozornici u subotu, 11. 3. 2017., sa početkom u 12.00 sati i u trajanju od jedan sat.

   23.Salon knjiga u Novom SaduKnjiževni klub na 23. Salonu knjiga u Novom Sadu

 

Prvo je voditeljica Vesna Aršinov iz konferanse koju je napisao Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba u HKUPD „Stanislav Preprek“, pročitala uvodni dio, koji je kratki prikaz onoga što se htjelo pokazati na Salonu, na kojeg ovo društvo izlazi prvi put od svog osnutka:

Društvo HKUPD „Stanislav Preprek“ osnovano je prije nepunih dvanaest godina i poznato je najviše po radu literarne sekcije u kojoj 2009. godine šest autora izdaju prvu zbirku pjesama pod nazivom „Preprekovo proljeće“. Literarna sekcija je danas izrasla u Književni klub s dvadesetak članova, a prošle godine je izdala osmu zaredom zbirku pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće 2016., koja se sastoji od pjesama petnaest članova Književnog kluba i troje autora, ovog puta iz Osijeka, pošto su autori-gosti u zbirci svake godine iz drugog grada u Republici Hrvatskoj.

Promocija zbirki pjesama, uz bogat kulturno umjetnički program, održava se svake godine u Novom Sadu na manifestaciji pod nazivom „Preprekovo proljeće“, a na dan rođenja Stanislava Prepreka, 16. travnja.

Stanislav Preprek je rođen u Šidu 1900. godine, a umro je u Petrovaradinu 1982. godine. Za života je stekao ime velikog i cijenjenog skladatelja, ali i melografa, zborovođe i orguljaša. Bio je pjesnik, prozaist, nadareni likovnjak, prevoditelj i poliglot. Službovao je kao učitelj, a po umirovljenju i kao knjižničar.

U njegovu čast Društvo nosi njegovo ime.

Književni klub Društva je prošle godine izdao i prvu zbirku kratkih priča pod nazivom Preprekova jesen 2016., a po raspisanom natječaju na kojem su mogli sudjelovati svi autori koji pišu na standardnom hrvatskom jeziku.

Natječaj za slijedeću zbirku kratkih priča je upravo u tijeku i na sajtu Društva se mogu vidjeti uvjeti natječaja.

Promocija zbirki kratkih priča, uz bogat kulturno umjetnički program, održava se svake godine u Novom Sadu na manifestaciji pod nazivom „Preprekova jesen“, a na dan osnutka Društva, 10. listopada.

Nadamo se da će i ova kulturna manifestacija Hrvata u Novom Sadu postati tradicionalna i na razini Pokrajine, kao što je to već „Preprekovo proljeće“.

HKUPD „Stanislav Preprek“ ima još i dramsku sekciju, koja je do sada izvela tri kazališne predstave i glazbeno pjevačku sekciju, koja je na svojim brojnim nastupima oduševljavala publiku diljem Vojvodine, kao i na gostovanjima u Hrvatskoj, Makedoniji i drugdje.

Uz cjelokupni prikaz knjiškog opusa Književnog kluba Društva, a koji se sastoji od preko pedeset naslova, ovom prilikom želimo govoriti prije svega o tri posljednja izdanja. To su:

- zbirka kratkih priča Preprekova jesen 2016.,

- zbirka pjesama Preprekovo proljeće 2016. i

- nova zbirka pjesama članice Društva Ljerke Radović pod nazivom Refleksija nutrine, čija je ovo praktično promocija. – rekla je voditeljica.

   Poslednje tri knjige do Salona knjiga 2017Iz naklade HKUPD "Stanislav Preprek" poslednje tri knjige

 

 

 Zatim je o zbirci kratkih priča Preprekova jesen 2016. govorio je mr Pavel Domonji, recenzent zbirke, podsećajući na manifestaciju „Preprekova jesen“ održanu u Kulturnom centru Novog Sada 10. listopada 2016. godine. Na njoj je ova zbirka praktično promovisana, uz program HKUPD „Stanislav Preprek“ koji je svojim sadržajem, visokim kulturno-umjetničkim dometom i frenetičnim aplauzom publike pokazao da jedna amaterska hrvatska udruga, praktično bez uslova i sredstava za rad, samo svojim srcem i entuzijazmom, može ostvariti jednu ovakvu kulturnu večer. Mr Domonji je dao naglasak na tri prvonagrađene kratke priče:
- Znaci Denisa Peričića, književnika iz Varaždina,
- Nogometaši Siniše Božulića, književnika iz Novog Sada i
- Zagazio je mrava Zdravka Odorčića, književnika iz Zagreba,
kao i o još pet kratkih priča koje su ušle u uži izbor za nagrade, pri čemu je posebno naglasio sociološku komponentu priča Siniše Božulića u drugonagrađenoj priči Nogometaši, kao i priči Kolica, te SF fantastiku u priči Branimira Miroslava Tomlekina AS ljubav.
Zbirku pjesama Preprekovo proljeće 2016., koja je upravao izašla iz tiska i čija će zvanična promocija biti na manifestaciji „Preprekova jesen“, predstavio je vlč. Marko Kljajić pročitavši svoju recenziju te zbirke pod nazivom Sedamdeset devet lirskih plamičaka i naglasivši da ju posebno obogaćuje poezija Božoce Zoko, Franje Džakule i Franje Nagulova, „gostiju“ iz Osijeka, a članova Društva hrvatskih njiževnika, Ogranak Slavonsko-baranjsko-srijemski. Na kraju je vlč. Marko Kljajić govorio jednu svoju pjesmu iz te zbirke.
O zbirci pjesama Ljerke Radović Refleksija nutrine govorile su Dragana Todoreskov, doktorica književnosti i književni kritičar, te Branka Ilić, profesorica psihologije.
Dr Dragana Todoreskov je rekla da himnično slavljenje ljubavi u poeziji Ljerke Radović traje iz ciklusa u ciklus. Neizmjerno povjerenje u ljubav, što ju je davala ali prije svega dobijala (Vaša me ljubav ljubila) poprima katkad romantičarski zanos i najviši stupanj uzbuđenja. No, pjesnička sredstva kojima se od patetike brani ova poezija jesu posezanje za koloritom i ambijentalnom usaglašenošću sa stanjem duše, te sinestezija boja, mirisa i oblika što ih ove pjesme slobodnog stiha nude u izobilju, kao i zvučni efekat koji proizvode. Iako je zbirka pjesama Refleksija nutrine tek druga njena knjiga, u pojedinim se pjesmama vidi snažan i autentičan osobni pečat Ljerke Radović što odaje pjesnika koji kontinuirano piše i koji će nas, nadajmo se, i u narednom periodu iznenaditi novim pjesmama.
Profesorica psihologije Branka Ilić je govorila o snažnom prenošenju Ljerkinih emocija iz teških preživljenih trenutaka u životu u svoje pjesme, jer Ljerku osobno poznaje, uspješno prebrodivši te trenutke vjerom da ljubav pobjeđuje.
U drugom dijelu programa pojedinačno su se, u trajanju od nekoliko minuta zbog zgusnutog sadržaja, predstavili pojedini autori članovi Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“, govoreći o sebi i svom radu i recitujući po jednu pjesmu iz svog opusa. Prethodno bi voditeljica pročitala kratak životopis svakog od prisutnih autora, a zastupljenih u zbirci pjesama Preprekovo proljeće 2016.
Bili su to Siniša Božulić, Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Maja Gračan Livada, Marko Kljajić, Ljerka Radović i Branimir Miroslav Tomlekin, pri čemu je svako od njih govorio po jednu svoju pjesmu po slobodnom izboru, dok je Božulićevu i Tomlekinovu pjesmu govorila voditeljica.
Tjekom cjelokupnog programa na ekranu su se smjenjivali odgovarajući slajdovi što ih je majstorski izradio i rasporedio Ivan Dermanov, čovjek zadužen za najsuvremeniju računalnu video i zvučnu obradu u Društvu
Nastup HKUPD „Stanislav Preprek“ na Salonu knjiga pratila je Redakcija programa na hrvatskom jeziku RTV2 i dala kratki prikaz na Dnevniku na hrvatskom jeziku 13. travnja 2017. godine, a polusatna emisija „Svjetionik“ od 19. travnja cijela je posvjećena HKUPD „Stanislav Preprek“.

 

 

 

Branimir Miroslav Cakić
voditelj Književnog kluba
HKUPD „Stanislav Preprek”

 

 


 

*** Opus Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“:


- osam zbirki poezije Preprekovo proljeće (2009 – 2016);
- zbirka kratkih priča Preprekova jesen (2016);
- Siniša Božulić: zbirka pjesama Buđenje čoveka (2013) i roman Rat prvi, drugi, treći... (2016);
- Jelisaveta Buljovčić Vučetić: zbirke pjesama Život je tajna (1994), San na Moravi (2009), Orfeji mira (2004), Leteća crkva (2010), Draga sićanja (2010), Treći kod (2012) i Vojvođanski vidik (2013);
- Maja Gračan Livada: zbirke pjesama Gdje su nestala sva ta nježna osjećanja (1999), Ima tu nešto (2006) i Među nama rečeno (2016);
- Marija Lovrić: knjige za djecu Lukava koka (1998), Suncokret (2003) i Galeb (2011) i dvojezična monografija Slovenci u Novom Sadu (2013);
- Marko Kljajić: zbirke pjesama U istini trećeg dana (1994), Getsemanski plodovi duše (1999), Jesenja snoviđenja (2006) i Rumeni sutoni (2014), monografije Golubinci kroz povijest i Slankamen kroz povijest (1996), Sveti Juraj u Petrovaradinu (2004), Surčin kroz povijest (2010) te kronika Kako je umirao moj narod (1996);
- Mladen Franjo Nikšić: zbirke pjesama Pjesme (1996), Poezija trećeg doba (1997) i Pjesme (2014);
- Marijan Piljić: dnevnički zapisi Mijovnik (2013);
- Ljerka Radović: zbirke pjesama Osmjeh u mokrom kaputu (2014) i Refleksija nutrine (2017. – promocija na Salonu knjiga);
- Mladen Šimić: povijesna monografija Odlazak i povratak Hrvata u Europu (2009), pripovjetke Prohladno vrijeme (2010) i zbirka pijesama Kasno prođoh (2015);
- Branimir Miroslav Tomlekin: zbirka pjesama Salauka (2013), četiri zbirke satirično-humorističkih priča Za sve je kriv moj deda, Slatko kod Dunje, Gaudeamus idi u tur (2013) i Nasukana mornarica (2014), ratni roman Godine zaslepljujućih boja (2014) te kronološko povijesne knjige Hrtkovci, priče o onome što je nekad bilo, Hrtkovci, priče o sudbini jednog sela, Hrtkovci, priče o staroj kući i o mladosti (2015) i Srem na vetrometini istorije (2016).

 

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov