HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

 Piše: Ana Marija Kaluđerović i Dragan Dražen Ilić, članovi Književnog kluba HKUPD "Stanislav Preprek"

HKUPD "Stanislav Preprek" u Rešetarima

resetari

          Kao već dugodošnji vid suradnje KLD „Rešetari“ iz Rešetara i HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada i sad su Novosađani pozvani na tradicionalnu, ovog puta već devetnaestu po redu, manifestaciju pjesništva u Rešetarima 17. rujna 2016. godine.

          Uz članove KLD „Rešetari“ u ovom pitomom slavonskom mjestu okupilo se preko sto pjesnika svih starostnih dobi iz Hrvatske i inozemstva: Australije, Kanade, Njemačke, Srbije, BiH, Makedonije, Italije, Crne Gore, Slovenije, Južnoafričke Republike, Švedske i Rumunjske.

            Generalni pokrovitelj ovog susreta je predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović, pokrovitelji Ministarsvo kulture Republike Hrvatske, Državni ured za iseljene Hrvate izvan Hrvatske te Brodsko-posavska županija, a organizatori, već tradicionalno, Hrvatska Matica iseljenika, Općina Rešetari i Književno likovno društvo „Rešetari“.

            O ovogodišnjem susretu pjesnika govorio je u ime KLD „Rešetari“ Ivan De Villa, pozdravne riječi uputili su gradonačelnik Rešetara Zlatko Aga i mnogi predstavnici Hrvata iz domovine i dijaspore, a zatim je Anamarija Piskulić, vršiteljica dužnosti ravnatelja Hrvatske Matice iseljenika, pored lijepih pozdravnih riječi, otvorila ove XIX. Rešetaračke susrete pjesnika.

          Manifestacija je obuhvatala i postavku izložbe moliškog Hrvata Carla Cicanezea iz Kruca te promociju IX. Zbornika mladih pjesnika pod nazivom Potpisi djetinjstva, dok je njen središnji dio bila promocija zbirke pjesama Između kamena i svitanja, koja je produkt ovogodišnjih susreta pjesnika iz cijelog svijeta u Rešetarima.

            O zbirci je govorio profesor i književnik Ivan Slišurić, nakon njega je Antonio Samartino predstavio radove moliških Hrvta koji žive u Italiji, a potom su su nazoćni pjesnici pročitali po jednu svoju pjesmu iz zbirke Između kamena i svitanja.

            Ovdje moramo reći da je isključivo zbog nedostatka sredstava ovoj manifestaciju prisustvovalo samo dvoje članova HKUPD „Stanislav Preprek“: Ana Marija Kaluđerović i Dragan Dražen Ilić, iako je u zbirci zastupljeno ukupno 12 pjesnika iz Književnog kluba ovog društva.

          Ana Marija Kaluđerović je pročitala svoju pjesmu Exit, Dragan Dražen Ilić svoju pjesmu Majko, a u zbirci su još pjesme: Mami Siniše Božulića, Hrtkovci Branimira Miroslava Tomlekina, Idealna ljubav Dubravke Herget, Miki u čast Bosiljka Kostića, U drvoredu Marije Lovrić, Srića Mladena Franje Nikšića, Zagreb bajka Ljerke Radović, Pjesmo moja Mladena Šimića, Polako, polako Zlatka Urbaneka i Tko je pjesnik Slađane Varićak.

          Prateći dio programa uveličala je mlada, talentirana plesačica modernog plesa Paula Puđak, mlada  glazbena umjetnica na flauti Ida Ferković,  sastav KUD „Drežnik“ te pjevačka grupa „Slavča“.

          Gradonačelnik Rešetara je Petru Hateganu iz Rumunije uručio priznanje za dugogodišnji rad na polju očuvanja hrvatskog jezika na tom prostoru.

          Uz završni govor Ivan De Villa, prvi čovjek ove manifestacije, je otvorio i natječaj za sljedeći jubilarni XX. Rešetarački susret pjesnika, nakon čega je uslijedilo zajedničko druženje u prostorima tvornice kože „Psunj“.

          Članovi Knjževnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ su izuzetno lijepo primljeni od strane organizatora, uz njihovo žaljenje što nisu došli svi oni koji su zastupljeni u zbirci pjesama Između kamena i svitanja, jer su Novosađani bili jedini predstavnici pjesnika iz Republike Srbije.

Knjiga izmedju kamena i svitanja    

 

 

HKUPD „STANISLAV PREPREK“ U REŠETARIMA

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov