HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

 Piše: Katarina Čeliković samostalna stručna suradnica, u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata

HKUPD "Stanislav Preprek" u Surčinu

HKUPD Stanislav Preprek u Surčinu

 U Surčinu u nedjelju, 21. kolovoza 2016. godine, otvorena je Hrvatska čitaonica “Fisher” i dvorište župe Presvetog Trojstva je bilo ispunjeno ljubiteljima pisane riječi koji su prisustvovali blagoslovu ove čitaonice i programu povodom toga.

 Prostorije je blagoslovio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović i time označio početak svečanog programa koji su pripremili domaćini.

 Nakon uvodnih riječi predsjednika Hrvatske čitaonice „Fischer“ Josipa Volarića i potpredsjednika preč. Marka Kljajića, uspješan rad poželjeli su i čestitke uputili opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu dr. sc. Stjepan Glas, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskoga nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić, a svojom prisutnošću ovaj događaj je počastio i đakovačko-osječki nadbiskup u miru dr. sc. Marin Srakić.

 O pjesniku koji je u ovoj župi proveo svoj životni vijek, Pavlu Pavlovskom, govorio je preč. Kljajić, a o njegovoj poeziji sabranoj u knjizi „Srijemski bokal“ govorila je Katarina Čeliković, samostalna stručna suradnica u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata. Stavljajući ga u kontinuitet hrvatskoga pjesništva na ovom zavičajnom prostoru, ona je rekla kako je Pavlovski pjesnik Srijema, iskren, jednostavan i neposredan.

 Njegovu su poeziju govorili unuka Lela Stošić, praunuka Marija Stošić i prijatelj Ivica Ljevar, a uglazbljenu pjesmu kao i druge svirao je domaći nedavno osnovani sastav „Momci sa Orešca“.

 Ovom prigodom predsjednik Likovne udruge „Cro art“ iz Subotice Josip Horvat darovao je Hrvatskoj čitaonici sliku, a prve knjige je u ime Zajednice Hrvata Zemuna Knjižnice i čitaonice „Ilija Okrugić“ – Zemun darovao predsjednik Zvonimir Rajković.

 U programu, koji je vodila glumica Željka Jelić, nastupili su i tamburaši petrovaradinskog HKPD „Jelačić“ te ženska pjevačka skupina HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada.

 Na koncu programa svima su u ime Hrvatske čitaonice „Fischer“ na dolasku i sudjelovanju u ovom lijepom događaju zahvalili župnik preč. Marko Klajić i Katica Naglić, a domaćini su se potrudili pripremiti i bogat domjenak te je uz tamburaše ugodno i prijateljsko druženje nastavljeno.

HKUPD Stanislav Preprek u Surčinu HKUPD Stanislav Preprek u Surčinu HKUPD Stanislav Preprek u Surčinu HKUPD Stanislav Preprek u Surčinu HKUPD Stanislav Preprek u Surčinu

 

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov