HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

 Piše: Anamarija Kaluđerović, predsjednica glazbeno-pjevačke sekcije

HKUPD „STANISLAV PREPREK“ U REPUBLICI HRVATSKOJ

HKUPD Stanislav Preprek u Hrvatskoj

Osam članica pjevačke skupine „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada: Slađana Varićak, Zora Jakovljev, Erna Šumec, Vesna Aršinov, Ivanka Horvatić, Gordana Rašić, Vida Stojšić i Ana Marija Kaluđerović, kao i tri člana iz orkestra koji ih prate: Dobrivoj Janković na klarinetu, Svetozar Popov na harmonici te Goran Filipović na gitari, pozvani su na III Music Festival Summer in Adria (festival Ljeto u Adriji), koji se održavao od 13. do 16. kolovoza u Republici Hrvatskoj na više lokacija: Crikvenici, Senju i Novom Vinodolskom, što je bio izuzetan doživljaj za nas učesnike.

Organizator ovog festivala je Evropska Asocijacija Folklora EAFF (EUROPEAN ASSOCIATION OF FOLKLORE FESTIVALS).

Prihvatili smo poziv spremni da svojim nastupom promoviramo dio aktivnosti Hrvatske zajednice u Republici Srbiji i prikažemo kako Hrvati iz Vojvodine njeguju svoju glazbu, poeziju i izvorne pjesme iz Hrvatske i Vojvodine u okviru svojih udruga kao što je i naša.

Nastupe smo imali u prelijepom ambijentu Crikvenice i Senja uz veliki broj posjetitelja. Svojom pjesmom i, kako rekoše mnogi posjetitelji, „svojim božanskim glasovima“ uveličali smo ovogodišnji glazbeno folklorni festival podarivši ljudima sa svih strana svijeta ljepotu Hrvatske izvorne glazbe i pjesme donijete iz Vojvodine.

Posjetitelji su nas bogato nagrađivali aplauzima za sve vrijeme izvođenja programa, a i kasnije su nam otvoreno iskazivali svoje oduševljenje.

Vrijedno je napomenuti da smo na ovom festivalu sudjelovali s dvanaest ostalih grupa iz devet zemalja (Latvia, Španjolska, Mađarska, Slovačka, Švedska, Litvanija, Poljska, Bugarska i Srbija). Većina izvođača je imala dva programa, koje su činila pjesma i igra ili čak orkestarske izvedbe (Poljska).

Nakon trodnevnog sudjelovanja na III Music Festival Summer in Adria započeo je i naš neoficijelni dio boravka u hotelu "Gorica" iz kojeg smo svakodnevno išli na različite destinacije, a posebno nas je radovao posjet otoku Krku, gradu Krku i Karmelićanskom samostanu.

Duhovni centar Gospe Karmelske je ustanova Hrvatske Karmelske provincije Sv. Josipa, ustanovljena sa svrhom promicanja pastorala duhovnosti i posebnog karmelskog apostolata. Centar je smješten na iznimno lijepoj lokaciji jugoistočno od srca presjajnog grada Krčana u sjeni borova i tamarisa na domak mora. Karmelićanski samostan (Duhovni centar) na raspolaganju je i onima koji žele svoj odmor provesti u jednom drugom ozračju: u jednoj molitvenoj klimi, sa duhovim štivom i osobnoj molitvi.

Gostoprimstvo, ljepota prirode samog otoka i mjesta te čistoća mora bila je za sve nas fascinantna. Ugodnom osjećaju doprinijela je i naša draga Maja, inače Novosađanka, koja je cijelo vrijeme našeg boravka bila naš vodič.

Gostoprimstvo Karmelićanskih otaca, oca Mire i oca Dominika, gvardijana samostana na Krku, je nezaboravno, a domaćini su pred nas iznijeli pored ukusne hrane i napitaka i izvanrednu hranu za dušu svojim toplim pozdravom dobrodošlice, koja je obilovala Božjim blagoslovom.

Posebnu ljepotu je predstavljalo poetsko izražavanje naše Slađane Varićak o ovom događaju, kao i o svima nama na ovoj nezaboravnoj posjeti Hrvatskoj.

Posjetili smo i Vrbnik, veoma atraktivno turističko mjesto poznato po najužoj ulici na svijetu i čuvenoj pjesmi „Vrbniče nad morem, visoka planino“. Također je to bila prilika da degustiramo izvanredno vino „Žlahtina“ odgajano u Vrbničkoj dolini, a koje ima karakterističan svjež miris i divnu zelenu boju. To je učinilo da naš povrat u Crikvenicu cijelim putem prođe uz pjesmu i radost.

Zahvalnost za svoj siguran odlazak na ovo nezaboravno gostovanje i povratak kući dugujemo našem „kapetanu broda“ Daliboru, vozaču iz Novog Sada, simpatičnom i odgovornom čovjeku.

A tijekom čitavog boravka u Hrvatskoj krasila nas je pjesma kojom smo pokazali da i na ovim prostorima gajimo naš jezik i naš melos.

Polazak iz Novog Sada Polazak iz Novog Sada Polazak iz Novog Sada HKUPD Stanislav Preprek u Crikvenici HKUPD Stanislav Preprek u Crikvenici HKUPD Stanislav Preprek u Crikvenici HKUPD Stanislav Preprek u Crikvenici HKUPD Stanislav Preprek u Crikvenici HKUPD Stanislav Preprek u Crikvenici HKUPD Stanislav Preprek u Crikvenici HKUPD Stanislav Preprek u Crikvenici HKUPD Stanislav Preprek u Crikvenici HKUPD Stanislav Preprek u Senju HKUPD Stanislav Preprek u Senju HKUPD Stanislav Preprek u Senju HKUPD Stanislav Preprek u Senju HKUPD Stanislav Preprek u Senju HKUPD Stanislav Preprek na Krku HKUPD Stanislav Preprek na Krku HKUPD Stanislav Preprek na Krku HKUPD Stanislav Preprek na Krku u posjeti samostanu HKUPD Stanislav Preprek na Krku u posjeti samostanu HKUPD Stanislav Preprek na Krku u posjeti samostanu HKUPD Stanislav Preprek u Vrbniku HKUPD Stanislav Preprek u Vrbniku HKUPD Stanislav Preprek u Vrbniku HKUPD Stanislav Preprek u Vrbniku HKUPD Stanislav Preprek u Vrbniku HKUPD Stanislav Preprek u Vrbniku HKUPD Stanislav Preprek u Vrbniku Povratak u Novi Sad iz Hrvatske Diploma sa nastupa

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov