HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

 Piše: Mladen Šimić

HKUPD "Stanislav Preprek" u Belišću

HKUPD Stanislav Preprek u Belišću

  U petak 08.07.2016 održano je tradicionalno pjesničko veče u Hrvatskoj u Belišću. Pozvani su i pjesnici iz Novog Sada članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog i prosvjetnog društva „Stanislav Preprek“.

Od 20 pjesnika članova društva „Preprek“ u Belišće su se zaputili Anamarija Kaluđerović, Mladen Franjo Nikšić, Siniša Božulić i Mladen Šimić. Poslije malo lutanja po Belišću i traženja Kazališne kavane i parkinga stigli smo točno na početak u 19,30 sati baš na fotografiranje. Znali smo da je Kazališna kavana pored bazena ali to nije bilo dovoljno pa smo se malo raspitivali kod ljubaznih Belišćana.

Učestvovalo je 60 pjesnika. Najviše ih je bilo iz okolnih mjesta Slavonije. Četiri pjesnika iz Novog Sada su bili jedini iz inozemstva tako da smo kao posebni gosti puno puta pozdravljani. U programu je učestvovala i ženska pjevačka skupina iz Belišća koje je voditeljica najavljivala kao „Naše snaše“.

Na repertoaru grupe su bile narodne pjesme iz Slavonije a i učesnici su se pridružili snašama u pjevanju.Svaki pjesnik je pročitao po jednu svoju pjesmu. Posebnu pozornost polučio je 87. godišnji Mladen Franjo Nikšić iz „Prepreka“ koji je recitirao svoju pjesmu napamet.
Poslije čitanja pjesama bila je večera a tamo je bilo jela „ svake vrsti od kojih se ližu prsti“. Tako kaže narodna pjesma „Tekla rijeka Karašica“. Organizator ovog pjesničkog druženja je bila Udruga za kulturu i umjetnost „ZUM“ , sekcija „Vers“ iz Belišća.

HKUPD Stanislav Preprek u BelišćuHKUPD Stanislav Preprek u BelišćuHKUPD Stanislav Preprek u Belišću

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov