HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

   Ove je godine Žiri za najbolju pjesmu Preprekovog proljeća radio u sastavu: Franjo Nagulov, književnik iz Vinkovaca, Ana Marija Kaluđerović, voditeljica Književnog kluba „Stanislav Preprek“ i dr Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka (predsjednica). S obzirom na izvanredne uvjete sa kojima smo se suočili tijekom pandemije virusa covid-19, našu smo odluku donijeli sa dosta zakašnjenja.


   Na natječaju za najbolju pjesmu Preprekovog proljeća, koju proglašava HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada sudjelovalo je petnaest autorica i autora sa po jednom, dvije ili tri pjesme. Na vijećanju Žirija donijeta je odluka da u uži izbor uđu sljedeći naslovi: Prelijepi dane Ivana Gaćine, autora iz Zadra, Kada preostala je samo strava Denisa Peričića, književnika iz Varaždina, te The Story from London Antuna Kovača, pjesnika iz Sombora.

Potom je odlučeno da

Prva nagrada pripadne Denisu Peričiću za pjesmu Kada preostala je samo strava;
Drugonagrađeni je Antun Kovač sa pjesmom The Story from London;
Dok je treća nagrada pripala Ivanu Gaćini za pjesmu Prelijepi dane.

   Trećenagrađena pjesma Prelijepi dane Ivana Gaćine sedmokatrenski je vezanim stihom realizirani tekst čiji sadržajno-semantički plan domišljato kontrapunktira tek prividnoj semantici naslova, a što možemo interpretirati i kao lucidno polučeni ironijski odmak.


   Drugonagrađena pjesma, The Story from London Antuna Kovača, tekst je koji zavrjeđuje osobitu pohvalu zbog neprijepornoga autorova interesa za gusto preispitivanje krajnjih mogućnosti jezika, osobito interakcije s drugim dijalektom ili jezikom (dijalektima ili jezicima), a što se naročito odnosi na leksičko-sintagmatsku razinu. Uz navedeno, jasno je uočljiv i u ulozi stilskoga pojačivača naglašeni grafostilistički hipersenzibilitet (korištenje bolda i kurziva).


   Prvonagrađeni je tekst znalački realizirani sonet Kada preostala je samo strava koji potpisuje Denis Peričić. Znalački realizirani sonet podrazumijeva, dakako, zadovoljenje svih recepcijskih premisa koje su, u odnosu na dani tip pjesme, vrlo stroge. U pjesmi se lirsko ja pita o visokim dometima navedene forme, ali i o svrsi poezije i ljepote u svijetu nakon Auschwitza, te vješto spaja potragu za adekvatnim lirskim izričajem sa aktualnim problemima, uz visok stupanj ironijskoga otklona od zbilje.


   U ovisnosti od epidemiološke situacije, datum i mjesto uručenja nagrada bit će naknadno priopćeni.


U Novom Sadu, ožujka 2021.


Franjo Nagulov
Ana Marija Kaluđerović
Dragana V. Todoreskov 

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov