HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

Žiri koji je ove godine po drugi puta odlučivao o najboljoj pjesmi Preprekovog proljeća 2020. radio je u sastavu: Franjo Nagulov, pjesnik iz Vinkovaca, Slađana Varićak, članica uredništva Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada i dr Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Prerpekovo proljeće i Preprekova jesen. U uži izbor žiri je uvrstio tri pjesme, i to: Berba Davorke Črnčec, Buđenje prirode Branke Dačević i Među zidovima Mirjane Kiževski.

Nakon vijećanja, odlučeno je da prvu nagradu ponese pjesma Buđenje prirode Branke Dačević (Novi Sad), drugu nagradu pjesma Berba Davorke Črnčec iz Varaždina, a treću pjesma Među zidovima Mirjane Kiževski iz Kaća.

Buđenje prirode je pjesma koja slavi dolazak proljeća i pjeva o ljepotama prirode koja se budi. U kratkom stihu, koji prati dinamiku prirodnih promjena i sugeriše radost, autorica polazi od „sunčeva sata“, te navodi znakove nastupajuće godišnje dobi ili početak novoga ciklusa, novoga „života“. Pri tome, sve ono što oko posmatrača opaža – ptice, pčele, cvijeće, voda, polja –u suglasju je sa emocijom koja se također budi. Pjesma Branke Dačević sadrži elemente anakreontske lirike koja slavi život, prirodu, odiše vedrinom i spoznajom ljubavi. Ova pjesma nam izvrsno dočarava svu sposobnost autorice da mijenja formu, traži i nalazi izričaj kojim će čitateljima prezentirati snagu emocije.

Berba Davorke Črnčec, pak, govori o jesenjoj, zreloj ljubavi. Ona također ispoljava suglasje između osjećanja i prirodnih procesa: započinje opisom noći i mjeseca, koji postaje središnjom slikom, ali se odmah uvodi i slutnja, nagovještaj: „Navučen zastor sakriva / pjesmu što zri.“ Nakon toga, lirsko se biće izravno obraća nekome koga želi vidjeti. Jasno je da je riječ o prigušenoj erotici, o simbolici koja se uspostavlja između uzavrele emocije i mjeseca, koji je „ugrižen“, „ranjen“, te se mora dopuniti, ispuniti sadržajem. Berba je bez sumnje odraz pjesničkoga kvaliteta, samosvijesti i spisateljske zrelosti Davorke Črnčec.

Među zidovima Mirjane Kiževski je poema koja tematizuje složeni odnos majke i kćeri. Oko ove teme grupišu se i motivi bolesti, osamljenosti, odrastanja, promjena što ih žensko tijelo doživljava (adolescencija, klimakterij). Ispjevana u formi poslanice, u drugome licu, ona predstavlja ispovijed majke kćerci, uz reminiscencije na period kada je njihova veza bila čvršća, odnosno doba ovisnosti maloga bića od majčinske zaštite. Pitanje o potrebi nazočnosti majke među zidinama bolnice zapravo ne govori samo o kćeri, nego i o svrsishodnosti života nakon prihvatanja istine da su naša djeca odrasla i da nas sve manje trebaju. Mirjana Kiževski se doima kao provokativna i moderna u izričaju prozna spisateljica i pjesnikinja, a poema Među zidovima svjedodžba je snage njene poetske ekspresije.

Nagrade će biti uručene u travnju 2020. godine, na promociji zbornika Preprekovo proljeće 2020. i tradicionalnoj manifestaciji pod istim nazivom.

U Novom Sadu, 6. kolovoza 2019.

Žiri u sastavu:
Franjo Nagulov
Slađana Varićak
dr Dragana V. Todoreskov (predsjednica)

 

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov