HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

   Na poziv Organizacijskog odbora Prvog zavjetnog hodočašća, ŽPS i orkestar HKUPD "Stanislav Preprek" sudjelovali su, dana o8.o9.2o18. (blagdan Male Gospe), u proslavi posvećenoj Gospi Bapskoj, u selu Bapska, kraj Iloka.

Proštenje Gospi je održano pokraj stare crkve Blažene Djevice Marije, koja datira još iz XIII stoljeća. Pored mještana koji su se odazvali u velikom broju, svetoj misi su bili nazočni uvaženi gosti: Vukovarsko-srijemski župan gdin Božo Galić, gđa Marina Budimir, gradonačelnica Iloka, te gdin Josip Kovač, dogradonačelnik grada Iloka. Svečanoj misi je prethodila procesija koja je krenula, noseći sliku Gospe Babske, iz crkve sv. Jurja, u centru sela. Na svetoj misi je sudjelovalo sedam svećenika, dok je misno slavlje predvodio i propovijedao dr. sc. Stanislav Šota, profesor Teološkog fakulteta u Đakovu. Tijekom svete mise nadahnuto je pjevao zbor sastavljen od mještana Bapske.

Na samom kraju svete mise ŽPS HKUPD "Stanislav Preprek", uz pratnju orkestra, otpjevala je niz marijanskih pjesama, a mještane je posebno dojmilo i obradovalo to što su otpjevane i dvije marijanske pjesme iz babskog kraja.

Po završetku svete mise poslužen je ručak za sve učesnike, a dobrotom dogradonačelnika grada Iloka Josipa Kovača, članovi Udruge su u povratku posjetili znamenitu Iločku tvrđavu, te dobili stručno vodstvo kroz zaista impresivno i kvalitetno osmišljen Muzej grada Iloka.

U Novi Sad se skupina vratila puna lijepih utisaka, ponajprije zbog gostoljublja domaćina i svih sudionika programa. A, lijepa sjećanja ostaju nakon susreta sa zagrebačkom pjesnikinjom , gđom Tugom Tarle, koja je gostima pjevala i recitirala svoje pjesme te ih je pozvala na daljnju suradnju i to u Zagrebu!

Od domaćina su ŽPS i orkestar dobili pohvale za kvalitetu izvjedbe marijanskih pjesama, te poziv da i slijedeće godine budu sudionici hodočašća Gospi Bapskoj.

Sudjelovanje HKUPD "Stanislav Preprek" na Prvom zavjetnom hodočašću u Babskoj podržao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 

 

Piše: Ivanka Horvatić-Jurić, voditeljica ŽPS "Stanislav Preprek"

 

 

Nastup u Babskoj 2018Nastup u Babskoj 2018                     

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov