HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

   Žiri za najbolju kratku priču na natječaju „Preprekova jesen 2018“, koji raspisuje HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada, u sastavu: Marko Kljajić, Franja Petrinović i Dragana V. Todoreskov, u uži izbor odabrao je tri pripovijetke. To su, prema abecednom redu prezimena autorica, sljedeći naslovi:

Na kraju sela Paule Ćaćić

Na bolovanju Jagode Prebeg i

Bjekstvo u sjećanje Slađane Varićak.

   Na posljednjoj sjednici, održanoj 7. rujna 2018. godine, odlučeno je da prva nagrada bude dodijeljena mladoj spisateljici Pauli Ćaćić iz Županje za pripovijetku Na kraju sela, druga nagrada Slađani Varićak, članici HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada, za priču Bjekstvo u sjećanje, a treća Jagodi Prebeg, književnici iz Rijeke, za priču Na bolovanju. Nagrade će biti uručene na manifestaciji Preprekova jesen, koja se već tri godine zaredom održava u Novom Sadu, u listopadu ove godine.

Paula Ćaćić se pripovijetkom Na kraju sela nametnula kao perspektivan pripovjedač, vješt u komponiranju priče. Ona čitateljima nudi ulomak iz života Marka, mladića koji se u svom odrastanju i izboru životnoga puta suočava sa nizom neprilika, koje kulminiraju prometnom nesrećom i pogibijom nedužna mladića Martina. Priča Paule Ćaćić, pored uzbudljiva i napeta sižea, donosi sliku sive svakodnevice današnjeg sela iz kojega odlaze mladi, složeni odnos između djece i roditelja, nevolje sa nametnutim izborom zanimanja itd. U isti mah gradeći i psihološku iznijansiranost glavnoga junaka ali i socijalnu uvjetovanost u njegovom životu, autorica uspjeva ostaviti snažan dojam na članove žirija, a, vjerujemo, i na sve one koji će njezinu priču čitati.

Slađana Varićak piše o starici koja, iako živi sa svojom obitelji, bježi u sjećanje kako bi u njemu našla minimum osmišljavanja vlastitoga života. Osamljenost je fenomen kojim se Slađana Varićak bavi i u pripovjeci Putnik Namjernik, koja će također biti tiskana u zborniku Preprekova jesen, no proces starenja unosi osobito sumornu atmosferu u priču Bjekstvo u sjećanje. Iako pripovijeda u trećem licu, kroz lik osamljene starice prelamaju se svi događaji, a autorica nam uspijeva predočiti zamršene obiteljske odnose koji će tužni epilog dobiti u njezinoj smrti.

Komunikacija između ljudi u priči Jagode Prebeg Na bolovanju također je komplicirana, no ova autorica unosi humor kako bi prevladala njezinu složenost i dramu nerazumijevanja koja vlada kod različitih generacija. Sva u formi telefonskog dijaloga, ova nas priča duhovito upućuje u svijet obiteljskih odnosa i problema koji okupiraju suvremene žene.

U širi izbor ušle su pripovijetke Plavo cvijeće Stjepana Crnića, Pokušaj davljenja grižnje savjesti Maje Đekić, Na ledenome vršku Deana Ganze, Što bude, bit će Šimeta Storića i Bratelo Branimira Miroslava Tomlekina. Od bajkovite fantastike Plavoga cvijeća i oštre satire Bratela, preko vanrednog psihološki iznijansiranog portreta starca Jutlana iz priče Na ledenome vršku, pa sve do surove zbilje suvremenog doba u pripovijetkama Pokušaj davljenja grižnje savjesti i Što bude, bit će, širi izbor natječaja Preprekova jesen pokazuje raznovrsnost stilova i tema ali i visoku razinu kvaliteta autorskih glasova.

U Novom Sadu, 7. rujna 2018.


Žiri u sastavu:

Marko Kljajić, književnik i svećenik
Franja Petrinović, književnik i književni kritičar
Dr Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka (predsjednica Žirija).

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov