HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

Piše: Branimir Miroslav Cakić

U Novom Sadu održana

kulturna manifestacija Hrvata

„Preprekovo proljeće“

Preprekovo proljece na SPENS u Novom SaduU subotu, 16. travnja 2016. godine, u dvorani Malog amfiteatra na SPENS-u u Novom Sadu s početkom u 18.00 h održana je jedna od tradicionalnih kulturnih manifestacija Hrvata u Novom Sadu „Preprekovo proljeće“.

Stanislav Preprek je velikan u kulturi vojvođanskih, bolje reći srijemskih Hrvata, iako do sada malo poznat.

Svestrano talentiran, uz svoj posao učitelja bio je i uspješan kompozitor, dirigent, orguljaš, muzički pisac, pjesnik, likovnjak, prevodilac i bibliotekar. 

Kao kompozitor sačinio je oko 300 kompozicija za glasovir, preko 40 solo pjesama, 31 misu, 111 crkvenih pjesama zvanih himan, te niz orguljskih kompozicija, kantata i slično. 

Kao dirigent vodio je crkvene, građanske i dječje horove, a najveći uspjeh postiže sa Pjevačkim društvom „Neven“ iz Petrovaradina i Pjevačkim društvom „Zvonimir“ iz Srijemskih Karlovaca.

Kao melograf zapisao je preko 150 narodnih pjesama iz Srijema, Slavonije, Dalmacije i Bosne te objavio veliki broj članaka, rasprava i prikaza u domaćim i inozemnim časopisima. 

Kao poeta napisao je oko 400 pjesama, a kako je znao njemački, francuski, slovenski, latinski i esperanto, prevodio je sa tih jezika prvenstveno pjesme ali i druga djela. Najpoznatiji prevod mu je sumersko-babilonski ep „Gilgameš“ sa njemačkog jezika. 

U čast Stanislava Prepreka u Novom sadu je 2005. godine osnovano Hrvatsko-kulturno-umjetničko-ptosvjetno društvo koje nosi njegovo ime, a manifestaciju „Preprekovo proljeće“ organizira upravo na njegov rođendan 16. travnja. Krunski događaj tog dana je promocija zbirke poezije pjesama članova literarne sekcije (napisanih u tjeku predhodne godine) uz bogat program glazbeno pjevačke sekcije, kao i gostiju iz drugih hrvatskih udruga i organizacija.

U uvodnom djelu programa predsjednica HKUP „Stanislav Preprek“ gospođa Ivanka Horvatić, pozdravljajući posjetioce i goste, i govoreći o Stanislavu Prepreku i zbirci poezije je na kraju rekla:

„Pred Vama je sedma po redu zbirka poezije naše udruge pod nazivom „Preprekovo proljeće 2015.“ i pred Vama je bogat program u pomen na dan rođenja hrvatskog velikana Stanislava Prepreka, a rođenje je veselje i praznik i želimo da se praznično osjećate.“

U punoj dvorani posjetioce i učesnike programa, uz ispriku zbog spriječenosti gospodina Gordana Markotića, veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Srbiji, pozdravio je gospodin Stjepan Glas, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, ispred Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata gospodin Tomislav Žigmanov, a ispred pokrajinskih struktura gospođa Irina Papuga, tajnica Koordinacionog odbora društava za jezike, književnost i kulturu Zavoda za kulturu Vojvodine. 

Nazočni su još bili Darko Sarić Lukendić, predsjednik IO HNV-a i Vladimir Kranjčević vijećnik HNV-a, te gospodin Ifković Zlatko, glavni urednik „Hrvatskih novina“ i predsjednik udruge Hrvatska nezavisna lista iz Subotice, kao i prof. Ante Gale i prof. Drago Kraljević iz udruge Građansko društvo moji Vinkovci.

Ispred udruge „Radionica pjesnika“ iz Čepina, sa kojom HKUPD „Stanislav Preprek“ sarađije već duže vrijeme uz do sada tri uzajamne posjete, posjetioce i učesnike programa je pozdravio gospodin Franjo Kopecki, koji je kasnije u programu, kao i njegov kolega iz Čepina Josip Štajnmaher, govorio svoje stihove.

Pročitano je i pozdravno pismo pjesnikinja iz Rijeke Silvije Benković Peratove, predsjednice ogranka Društva književnika Hrvatske u Rijeci, Ljubice Kolarić-Dumić, članice Društva hrvatskih književnika i Vere Primorac, članice ogranka Društva književnika Hrvatske u Rijeci, koje su zastupljene u zbirci „Prerekovo proljeće 2015.“

O zbirci su nadahnuto govorili njeni recenzenti gospodin Pavel Domonji i vlč. Marko Kljajić, posle čega je Ana Marija Kaluđerović kazivala stihove Preprekove pjesme „Muzika“.

Zatim je ženska pjevačka skupina HKUPD „Stanislav Preprek“ u sastavu Vesna Aršinov, Ivanka Horvatić, Gordana Rašić, Ana Marija Kaluđerović, Vida Stojšić, Erna Šumec i Slađana Varićak, otpjevala splet dalmatinskih pjesama.

Posle toga su atori pjesama Siniša Božulić, Jelisaveta Buljovćić Vučetić, Maja Gračan Livada, Ana Marija Kaluđerović, Marko Kljajić i Bosiljko Kostić govorili dvije pjesme, jednu iz posljednje zbirke i jednu po izboru iz svog opusa, dok je stihove Dragana Dražena Ilića govorila voditeljica programa, a stihove Mande Jakšić Jelena Pintar. U toj grupi pjesnika svoje dvije pjesme govorio je i Franjo Kopecki, kao gost iz Čepina.

Program Stanislav PreprekZatim je ponovo nastupila ženska pjevačka skupina sa spletom pjesama iz Međimurja, a potom su autori pjesama Marijan Piljić, Dimitrije Paunović, Ljerka Radović, Zlatko Urbanek i Slađana Varićak govorili također po jednu pjesmu iz posljednje zbirke i po jednu iz svog opusa, a dvije pjesme Branimira Miroslava Tomlekina voditeljica programa. U toj grupi pjesnika svoje dvije pjesme govorio je i Josip Štajnmaher, kao gost iz Čepina.

Stihove Branimira Miroslava Tomlekina iz pjesme „Kesten ispred gimnazije“, koje je uglazbio poznati džezista Ivan Švager, a u izvedbi Dobrivoja Jankovića na klarinetu, govorila je Ana Marija Kaluđerović, inače voditeljica pjevačko glazbene sekcije HKUPD „Stanislav Preprek“ poslije čega je za kraj programa ženska pjevačka skupina izvela splet pjesama iz Slavonije i Srijema. 

Sve je praćeno prezentacijom Ivana Dermanova odgovarajućim slajdovima na velikom filmskom ekranu, a program, koji je bio na vrlo visokom kulturnom, poetskom, glazbenom i vizuelnom nivou maestralno je vodila novosadska glumica Željka Jelić.

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov