HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO
HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO PROSVJETNO DRUŠTVO

„Stanislav Preprek“

Novi Sad

Pretraga

Književni klub HKUPD „Stanislav Preprek“ održao je 19. rujna u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu književnu večer hrvatskog pjesništva pod nazivom Neprolaznost pjesničke riječi. Prigodnim obraćanjem posjetitelje je pozdravio Krešimir Tkalac, predsjednik HKUPD „Stanislav Preprek“, posebno istakavši zahvalnost za odaziv gospodinu Mihaelu Tomšiću, konzulu prvog razreda Generalnog konzulata Republike Hrvatske. Potom je Vesna Živković, urednica kulturnog programa Gradske biblioteke, pozdravila prisutne. Praćena slajdovima i prikazom fotografija iz života i djela Stanislava Prepreka – ekskluzivnog intervjua vođenog sa njim koje je za ovu priliku odabrao Ivan Dermanov – ona je govorila o liku i djelu Stanislava Prepreka.

O samom Književnom klubu, sa prikazom aktivnosti i njegovim djelovanjem vrlo podrobno govorila je Ana Marija Kaluđerović, voditeljica Književnog kluba. Ona je naglasila da je prva izdana zbirka pjesama Preprekovo proljeće 2009, satkana od četrdesetak stranica, činila prvi veliki korak i predstavljala ono u što se danas pretvorio Književni klub, sa oko dvadesetak članova koji pišu i objavljuju svoje radove. Pored ostalog, Ana Marija Kaluđerović je istakla: „Zbirka pjesama Preprekovo proljeće promovira se svake godine na dan rođenja pjesnika i velikog skladatelja, te predstavlja jednogodišnju retrospektivu pjesničkog stvaralaštva članova Udruge“. Također je naglašeno da je od 2016. godine uveden natječaj za kratku priču na koji svoje radove može slati svatko tko piše na hrvatskom jeziku. Kao rezultat prva zbirka kratkih priča, nazvana Preprekova jesen, tiskana je 2016. godine. Uredništvo Književnog kluba 2017. godine počinje rad na Ediciji Preprekovi pjesnici, u kojoj su zbirke svojih pjesama do sada objavili članovi KK Ljerka Radović (Refleksija nutrine), Branka Dačević (Gdje je moj dom ), Branimir Miroslav Tomlekin (Pjesme koje treba spaliti) Bosiljko Kostić (Ja kažem) i Mladen Franjo Nikšić, koji je objavio dvije zbirke pjesama (Prokleto i sveto i A ča). Svoju aktivnost Književni klub je do sada prezentirao i na Salonu knjiga u Novom Sadu 2017, 2018. i 2019 godine, te na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2017, u Sali „Borislav Pekić“. U teškim uvjetima rada, članovi Književnog kluba samo svojim entuzijazmom postizali su i postižu onaj najvažniji cilj – očuvanje i širenje hrvatskog jezika i kulture, uz druženje i suradnju sa svim ljubiteljima lijepe pisane riječi.

U prostoru kulture prisustvo i brojnost ljubitelja pjesničke riječi, izražene kroz njezinu neprolaznost, na najbolji način pokazalo je iznimnost ove večeri. Odabirom najboljih pjesama naši su pjesnici iznijeli i podarili publici ljepotu i vrijednost pjesničke riječi. Urednica zbornika Preprekovo proljeće i Preprekova jesen dr Dragana V. Todoreskov predstavila je na najbolji način ime i stvaralaštvo svakog pojedinog pjesnika, prije čitanja izabrane pjesme. Našu promoiju uveličali su sudionici u programu, glumice Olja Vojnović i Maja Brukner, koje su recitirale po dvije pjesme preminulih članova Književnog kluba, Siniše Božulića i Mladena Šimica, i na taj je način iskazano sjećanje na njih.

U programu pjesničke večeri zastupljeni su sljedeći pjesnici: Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Branka Dačević, Lana Dermanov, Maja Gračan Livada, Manda Jakšić, Ana Marija Kaluđerović, Marko Kljajić, Bosiljko Kostić, Mladen Franjo Nikšić, Ljerka Radović, Branimir Miroslav Tomlekin, Zlatko Urbanek, Slađana Varićak, Marijan Piljić, Dubravka Herget i Dragan Dražen Ilić. I na koncu ove lijepe večeri hrvatskog pjesništva, uz prigodne riječi zahvale sudionicima programa, predsjednik Krešimir Tkalac podario im je cvijet u želji da im ova večer ostane u sjećanju za dalje nadahnuće, a ljubiteljima lijepe riječi napoji srca neprolaznošću pjesničke riječi, do neke nove prilike. Predstavljajući Književni klub HKUPD „Stanislav Preprek“ u Novom Sadu, gradu koji je proglašen za Europsku prestonicu kulture u 2021, godini, svakako se mora reći da isti čini jedan od bitnih segmenata multikulturalnosti našeg grada.

 

Ana Marija Kaluđerović
voditeljica Književnog kluba

KNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA U GRADSKOJ BIBLIOTECIKNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA U GRADSKOJ BIBLIOTECIKNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA U GRADSKOJ BIBLIOTECIKNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA U GRADSKOJ BIBLIOTECIKnjizevno vece u gradskoj biblioteci 2019.KNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA U GRADSKOJ BIBLIOTECIKNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA U GRADSKOJ BIBLIOTECIKNJIŽEVNO VEČE HRVATSKOG PJESNIŠTVA U GRADSKOJ BIBLIOTECI    

Copyright © 2016. HKUPD Stanislav Preprek All Rights Reserved

Design by Ivan Dermanov